Konstiga fikonblad

Fråga: Köpte en fikonplanta sommarn 2012. Har övervintrat den i källaren, där är frostfritt och mörkt. Under vintern tappade den alla bladen. När det blev frostfritt ute och lite sol, flyttade jag upp den och satte den på min inglasade balkong Det kom fina ljusgröna blad, jag trodde min planta mådde bra. Köpte ny större kruka, och den fick ny jord. MEN plantan är nu krullig i kanterna, och bladen ser konstiga ut. Om man tittar på ett blad kan man se nerverna i bladen, som är missfärgade. De är lite brunröd färgade. Vad är det för fel, vad ska jag göra för att min planta skall må bra?

Svar: Jag tror det är omställningen från vinterförvaringen till klimatet på en inglasad balkong som ger bladsymtomen. De nya späda bladen är känsliga för stora temperatursvängningar och jag antar att det fortfarande kan bli det på balkongen även om den är inglasad. Även alltför gassande sol kan ge olika bladskador tidigt på säsongen. Försök hålla så jämn temperatur som möjligt på balkongen, vädra under heta soliga dagar.

Andra tänkbara orsaker:

Näringsbrist – gödselvattna försiktigt

För blött i krukan som ger rötterna syrebrist och svårt att ta upp näring Hur ser de senaste bladen ut? För även om de första bladen utsatts för stress av något slag kan mycket väl de kommande bladen se friska ut.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 3 2013

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar