Paprika med lila fläckar

Fråga:
Det blir mörklila fläckar på spetspaprikan, inte på alla dock. Gälle både små och stora.
En del paprikor får ett runt hål i frukten, några paprikor faller ner för det verkar som något djur äter runt fästet upptill på paprikan. Vad beror detta på? Går det att äta de missfärgade paprikorna?

Svar:
Ja det går utmärkt att äta paprikorna med mörka fläckar. Det är bara en färgskiftning på vägen till mognad på vissa sorter som först blir lila och sen röda. De som jag misstänker gjort skada på dina paprikor är grönsaksfly, en fjärilslarv som gärna ger sig på diverse grönsaker (och andra växter med för den delen). Larven är grön till en början men växlar sen till mer gråbrun. Har du sett några larver? De kan vara svåra att se dels för att färgen smälter in men också för att de är mest aktiva på natten. Kolla vid bladfästet och bladundersidor där de vill gömma sig. Oftast är det några enstaka larver som kan göra stor skada. Så plocka bort dem du hittar. Kan också bekämpas biologiskt med Turex Larvskydd som kan beställas på nätet.

Solveig Sidblad, hortonom oktober 2022

“”Missfärgad” paprika Foto: Yvonne Johansson

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar