Odla buskar i kruka

FRÅGA: Jag har under många år bott i villa med stor trädgård. Nu flyttar jag till en lägenhet med stor terrass i söder och vill fortsätta med trädgård och odling. Går det att odla och övervintra stammade krusbär, kanske någon prydnadsbuske, eller rent av ett fruktträd i kruka? Jag bor strax utanför Stockholm.

SVAR: Större jordvolym ger säkrare övervintring för fleråriga växter. Man kan odla i det mesta som korgar, soppåsar, pallkragar m m, men satsar man på isolerade krukor/kärl är mycket vunnet. Att bygga egna isolerade planteringslådor anpassade efter växten och utrymmet rekommenderas. Dessa kan kompletteras med andra kärl för variation och omboning. Sedan går det alltid att isolera krukor utanpå inför vintern. Ställ dem t ex i en jutesäck fylld med frigolitkulor och sätt en dito skiva under. Många använder även isolerande liggunderlag som lindas runt krukan. Om växtbäddarna blir många är det klokt att kontrollera hur stor belastning terrassen eller balkongen klarar av. Det finns lätta, isolerade krukor av cellplast att köpa. Jord baserad på vulkaniskt material är lättare än vanlig jord och används till takträdgårdar för att minska belastningen. De fleråriga växter som planteras ska ha god härdighet. Välj växter med åtminstone en till två högre odlingszoner än till trädgården. Det finns mycket att välja på. Bärbuskar på stam blir ett trevligt inslag som kan kompletteras med matnyttig och fin undervegetation av t ex smultron och persilja. Även fruktträd ympade på svagväxande grundstammar och pelaräppelträd är lämpliga till begränsade utrymmen. Men rejäl jordvolym behövs för att utvecklingen ska bli bra. Bland prydnadsbuskarna väljer man med fördel någon med både vacker blomning och fint bladverk, så skönhetsvärdet varar längre. Den kompakta rönnspirean, Sorbaria sorbifolia ’Sem’(zon 1–5) har ett färgstarkt bladutspring som senare blir grönt med vit blomning efterföljt av fin höstfärg med kvarvarande blomstänglar som dekorativa vinterståndare. I kruka blir dessutom rotskotten inget större problem. Passar även på att tipsa om bärgivande sorter som ’Black Gem’ och ’Black Pearl’ av tåligt gullrips, Ribes aureum. Dessa har både blom, doft och ätliga svarta bär, samt fin höstfärg och går under namnet fyrbär i Finland. Nytta och nöje kombineras i samma planta, vilket är platseffektivt, även om busken i sig inte är någon erkänd skönhet och tillgången på plantor ännu är begränsad.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 6 2014

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar