Odla grönsaker i kruka

FRÅGA: Jag har under många år bott i villa med stor trädgård. Nu flyttar jag till en lägenhet med stor terrass i söder och vill fortsätta med trädgård och odling. Går det att odla sådant som morötter eller rödbetor i kruka? Kryddor går ju bra, men hur fungerar sallat eller spenat i kruka?

SVAR: Det finns alla möjligheter att odla det mesta även på en terrass eller balkong. Men försök att få växtbäddarna så rejäla som möjligt. Med större jordvolym blir odlingen mer lättskött. Rötterna kan utvecklas, jorden torkar inte ut lika snabbt och det blir större buffert av näring i jorden. Sallat och spenat behöver ca 20 cm jorddjup och rotfrukter det dubbla och det går att odla morötter i två pallkrageramar på varandra. Men det är mer produktivt att odla bladgrönsaker och kryddor på begränsade utrymmen än rotsaker, men späda blad av såväl rödbeta som morot är även goda i salladen. Det är viktigt att få till en bra jordstruktur så att jorden hålls luftig och håller i många år. Man ska inte behöva byta jord i onödan. Inblandning av grövre material som barkmull och mindre lecakulor men även viss lerinblandning rekommenderas. Sedan bör dräneringen naturligtvis
fungera. Som i vanlig odling underhåller du jorden årligen och blandar i organiskt material som t ex kompost. Ja, du kan även kompostera på terrassen och kanske kan du få eventuellt gräsklipp från gården, för näring behövs under odlingssäsongen i en eller annan form för att resultatet ska bli det önskade.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 6 2014

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar