När planterar man?

Fråga: Vi har nyligen köpt en kolonilott och är lite osäkra vad det gäller plantering av björnbär, klematis, jordgubbsplantor och potatis när är det lämpligast.

Svar: Björnbär, klematis och jordgubbsplantor går utmärkt att sätta nu om jorden har torkat upp något. Potatis är lämpligt att förgro inomhus nu. Sätt dem i lådor eller krukor med lite jord i botten så de får både rötter och groddar. Då får de en snabb start ute när det är dags för sättning i mitten/slutet av maj beroende på väderlek. Det kan ju fortfarande bli kallperioder under maj och potatisen är känslig för alltför kall jord och blasten är mycket känslig för frost. Man kan sätta tidigare om man först täcker jorden med fiberduk några veckor för att värma den. Men då får man också vara beredd att täcka med fiberduk när potatisen kommit upp om det är risk för frostnätter.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 1 2012

 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar