Mullbär i Mälardalen?

FRÅGA: Är det tillrådligt att plantera ett mullbärsträd i Mälardalen? Går det att få tag på? När är det i så fall lämpligt att plantera?

SVAR: Mullbärsträdet, Morus ’Mulle’ är den härdigaste sorten (zon 3) du kan få tag på. Men testa gärna svart mullbär, Morus nigra, det har något större bär och ska klara zon 2. Men det är viktigt med en varm, skyddad växtplats med väldränerad jord som
snabbare blir uppvärmd på våren och ger tidigare avmognad om hösten. Trivs mullbäret blir det med tiden ett rätt stort buskträd. Med tanke på att plantan kan vara extra känslig i början av etableringen rekommenderas vårplantering så att den hinner rota sig ordentligt inför den första vintern. Täck gärna jorden för extra skydd för rotsystemet inför de första vintrarna. En välsorterad plantbutik brukar ha mullbär i sortimentet, annars ber du dem beställa hem. Läs mer om mullbär i Hemträdgården nr 3/14.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 2 2016

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar