Mårbackapelargon, övervintring

Fråga: Har tagit in mina älskade Mårbacka inomhus för att prova att övervintra dem under vintern. De står vid fönstret där de får mest ljus, i rumstemperatur då jag inte har något alternativ.

Tänkte inte ge dem näring men undrar: 1) hur ofta ska de ha vatten? 2) När ska jag klippa ned dem o börja ge dem näring till våren?

Svar: 1) De ska torka ut ordentligt mellan vattningarna. Känn med ett finger att jorden är torr en bit ner eller lyft på krukan och känn om den känns lätt, då är jorden torr o då ska den vattnas. Ha gärna belysning över pelargonen, då blir den inte så lång och ranglig. 2) I mitten-slutet av februari, när ljuset återkommer är det dags att ev klippa och plantera om pelargonen. Bäst är att tex klippa ner och vänta en vecka, därefter ge ny jord. Klippa behöver man bara göra om pelargonen blivit ranglig och spretig och man vill ha en snyggare växt, annars är det inte nödvändigt.

Anita Österlund från Pelargonsällskapet 2020

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar