Malvarost på stockrosor

Fråga:
Bladen på stockrosor blir prickiga och knöliga. Angrepp börjar nerifrån närmast marken och sprider sig uppåt även om jag tar bort de angripna delarna.

Svar:
Detta är malvarost, en svampsjukdom som också är mycket vanligt på stockrosor. Tyvärr börjar angreppet tidigt, redan i den första bladrosetten som kommer på våren. Gynnas av fuktig väderlek eller vattning direkt på bladen. Så den är svår att få bukt med när angreppet redan fått fäste. Men ändå viktigt att plocka bort angripna blad så de inte faller av och ligger kvar som smitta till nästa år.

Så inför nästa år är mitt råd att klippa/rensa bort allt av årets blomning. Och när den första bladrosetten kommer till våren ska den också klippas bort för att minska risken för övervintrande smitta. Men det kommer nya blad så det är ingen fara för tillväxten. Vattna inte heller direkt på bladen.

Nu kan tyvärr smitta finnas i omgivningen eftersom sjukdomen är vanlig på malva, som syns av namnet, bl a myskmalva, rödmalva.  Då kan det vara svårt att skydda stockrosorna.

Solveig Sidblad, hortonom augusti 2022

Malvarost på stockros, bladöversida Foto: Sara Davidsson
Malvarost på stockros, baldundersida Foto: Sara Davidsson

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar