Limeträd

Fråga: I vinter har jag förvarat mitt limeträd ’Tahiti’ i vardagsrummet eftersom det varit så kallt. Tidigare år har det stått kvar i uterummet under hela vintern. Limeträdet har dock trivts inomhus. Det har blommat, satt massvis med frukter och skjutit långa skott men nu
har alla frukterna ramlat av. Kan det bero på det torra inomhusklimatet? Kan det blomma på nytt när jag sätter ut det eller är årets skörd förlorad?

Svar: Lime trivs med en inte alltför sval övervintringsplats, 6–8 plusgrader brukar anges som minimitemperatur. Värmen inne har inducerat blomning. Plantan skall vattnas regelbundet, torka upp mellan vattningarna men aldrig bli kruttorr. För sparsam vattning och även den torra inomhusluften, men kanske framför allt brist på ljus kan ha bidragit till att frukterna faller av. Sätt ut den som du brukar på ett varmt, skyddat ställe och ge den regelbundet med vatten och näring under tillväxtperioden. Klipp in de långa, svaga skotten. Limeträdet kommer att blomma igen när det är redo och förhoppningsvis få frukter som hinner mogna fram, om inte ute, så i ditt uterum eller under tilläggsbelysning i ditt vardagsrum.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 3 2011

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar