Lila blad på tomatplantorna

Fråga: Jag flyttade ut mina tomater i kallväxthuset i början på maj. De hade precis blivit omplanterade i större kruka i näringsrik jord. Men nu en tid efter har tomatbladen blivit lila, vad beror det på?

Svar: När växternas blad börjar anta en lila ton så är det vanligen fosforbrist som är orsaken. Men i detta fall är det troligen inte brist på fosfor i jorden utan att tomatplantan har haft svårt att transportera upp fosforn från marken upp till sitt bladverk. Detta är mycket vanligt när t ex tomater planteras ut för tidigt på våren då den kalla jorden försvårar växtens näringsupptag. Men detta brukar ordna upp sig själv när dygnstemperaturen stiger längre fram på våren. Så ett tips är att vänta med utplantering till slutet av maj för att få bästa odlingsresultat.

Ulf Nilsson, Koloniträdgården nr 2 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar