Rädda Kolkwitzia, paradisbuske

Fråga:
Finns det chans att rädda vår Kolkwitzia buske? Den är risig, har endast blad i topparna och inga blommor. Kan den klippas ner – hur långt i så fall? Hjälper det att gödsla – är kogödsel lämpligt? Den står skuggigt mellan två huskroppar.

Svar:
Ja det ska nog vara möjligt att rädda den. Det bästa och skonsammaste sättet är att varje vår gallra ur ca 1/3 av busken. Man tar då av de grenar som är gamla eller krokiga. Så skjuter den nya grenar hela tiden och man håller den fräsch hela tiden.

Man kan också vara radikal och kapa ner hela buske till ca 15-20 cm höjd så att den får börja om helt från början. Det ska också göras på våren.

En liten dos med kogödsel på våren är alltid bra för tillväxten. 

Angående att den inte blommar kan ju också bero på att den stå alltför skuggigt där den står nu. Paradisbusken (Kolkwitzia amabilis) vill gärna ha sol till halvskugga.

Ann-Kristin Isaksson, Trädgårdsrådgivare FOR maj 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar