Körsbärsplommon

Fråga:
Jag hittade en prunus bakom en rhododendron i trädgården. Inget minne av att jag planterat den där. Den blommar med små vita blommor om sommaren på samma sätt som slån. Busken liknar över lag slån både till växtsätt och tagighet. Frukten är dock större och mer “plum” ca 2-3cm. De mogna frukterna är djupt lila och ser ut som miniplommon. Smaken är helt okay, inte jätte söta och lite griniga i konsistensen på samma sätt som plommon. Har ni någon aning om vad detta kan vara? Eller är det bara en vildhybrid som frösått sig?

Svar:
Detta verkar vara körsbärsplommon, Prunus cerasifera. Det är en vanlig grundstam till plommon som skjuter mycket rotskott. Finns det något plommonträd i närheten som kan ha gett rotskott dit? Annars kan det vara en fröplanta då körsbärsplommon också kan spridas av fåglar.

Solveig Sidblad, hortonom augusti 2022

Körsbärsplommon, Prunus cerasifera Foto: Emil Andreasson

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar