Kattens skräck

Fråga: Jag har läst att kattljus ska vara avskräckande mot bl a kattor. Men, vad är det för växt? Har frågat hos flera stora trädgårdar men ingen vet vad som menas.

Svar: Växten kattljus (kan även kallas kattskräck, men kattljus är det korrekta namnet) heter Plectranthus ornatus på latin, och är nog inte så vanlig som sina släktingar novemberljus, lemurljus, karlbergare m fl Plectranthus. De är vackra bladväxter som odlas på fönsterbrädan året runt eller som utplanteringsväxter sommartid. Har du tur kan du kanske hitta kattljuset i en välsorterad trädgårdsbutik, men den är som sagt inte så vanlig ännu. Kaijsa Eiworth skriver om den i sin rykande färska balkongbok, och ju mer känd och efterfrågad den blir desto vanligare förhoppningsvis. Kattljuset är liksom andra Plectranthus lätt att ta sticklingar från.

Eva Wirén, Hemträdgården nr 5 2003

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar