Insekter i buxbomen

Fråga: Det verkar som att jag har fått buxbombladloppa på en stor buxbomshäck. Har läst att man kan behandla med solros- eller mineralolja och tänkte göra det. Undrar om häcken kan klippas först för att få bort så mycket som möjligt den vägen. Stressas växten för mycket om den klipps först? Har redan spolat av den med vatten och tror att jag fick bort en hel del på så vis.

Svar: Vid angrepp av loppor och löss på växter är det alltid bra att, som du gjort, spola av buskarna med vatten. Det kan du göra flera gånger. Det går bra att beskära häcken nu. Efter beskärningen har du säkert fått bort en hel del av skadedjuren, om du sedan duschar häcken igen kanske du inte behöver behandla den med olja. Om det skulle behövas är det lagom att blanda 2 matskedar solrosolja plus 2 matskedar såpa i en liter ljummet vatten. Duscha sedan noga för insekterna måste träffas av medlet för att dö.

Annica Larsdotter. FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar