Hur lyckas jag med dillen inne?

FRÅGA: Jag har många gånger försökt att så dill inne i kruka för att kunna skörda färsk dill tidigare än den som sås ute. Jag misslyckas alltid. Tacksam för råd.

SVAR: Dill kan vara knepig. Den är känslig för jordbundna sjukdomar och ute rekommenderas växelbruk och i krukodling byter du till ny jord årligen. Undvik kompakt jord. I krukor är det svårare att hålla jämn fuktighet utan att det blir för blött, speciellt när fröna ska gro! Använd såjord överst i krukorna och täck krukan med dubbla lager fiberduk så fuktförhållandena blir jämnare. Dill gror även vid låga temperaturer, över 5 plusgrader i jorden, så krukan behöver inte stå på den varmaste platsen och torka för mycket. När fröna grott och börjat växa kan du med fördel ha dem ute i ett skyddat läge under dagtid men fortsätt att ha täcket av fiberduk på så länge som möjligt. Inne ska de stå ljust men svalt. När nattemperaturen inte längre kryper under noll, låter du dem stå ute hela tiden och förser dem med vatten och näring efter behov. Att så i köpejord i kruka passar även dem som har svårt att lyckas med odling av dill i grönsakslandet. Upprepad sådd ger förlängd skördeperiod och dill från tidig vår till sen höst

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 3 2016

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar