Hur får jag vårlig blomsterlöksprakt?

Fråga: Jag tycker verkligen att lökarna växer dåligt i min rabatt – jag får sätta nya tulpaner år efter år! Nu är det hög tid att sätta lökar igen och jag vill lyckas för att kunna glädjas till våren. Hur gör jag på bästa sätt?

Svar: Utan lökväxter blir det ingen vår i trädgården! Lökar sätts med fördel i soliga, väldränerade lägen för att utvecklas bäst. Låglänta platser i trädgården där fukt samlas ska absolut undvikas om du vill lyckas som bäst. I skugga utvecklas också de flesta lökväxter dåligt – så utvärdera din rabatts läge! Näring kan behövas. Att tillföra det långtidsverkande benmjölet i samband med plantering och sedan även mylla ner det kommande år passar blomsterlökarna perfekt. Man kan också misstänka att du kanske har någon sjukdom i jorden. Blomsterlöksröta är en svampsjukdom som är mycket smittsam och gör att all jord måste bytas i rabatten innan nya lökar kan sättas eller så får du låta jorden vila i minst fyra år innan lökar sätts där igen. Sjukdomen kan dyka upp där man varje år fyller på med nya lökar. Den går främst på tulpaner och narcisser. Mitt tips är att du på våren sår en gröngödslingsgröda mellan de växter som också växer i rabatten och att du sedan myllar ner gröngödslingen på hösten. Gör detta i stället för att slippa krånglet med att byta jord. Tips på bra lökar är de ofta långlivade narcisserna (påsk- och pingstliljor) och tulpaner i gruppen Darwinhybrider samt anemontulpanen. Läs mer i boken Lökar och knölar av Lena Månsson, ICA bokförlag, 2011.

Ann-Catrin Thor, Hemträdgården nr 5  2013

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar