Bekämpa sköldlöss

Fråga:
Jag har en fiskskjärtspalm och misstänker att den fått sköldlöss. Av det jag hört och alltid gjort sen innan är att man ska kasta ut en växt med sköldlöss så fort man bara kan så det inte sprider sig. Vill ju dock hoppas på att det finns en chans och därför undrar jag om ni har någon erfarenhet där man lyckats behandla sköldlöss och hur?

Svar:
Sköldlöss är svårbekämpade. Men det går att bekämpa dem om man är envis och noggrann. Enklast är att blanda t-röd med vatten. Blanda cirka 1 del t-röd med 2 delar vatten. Ta sedan en pendel eller trasa och torka/måla på de sköldlöss som du ser. Med den här behandlingen förstörs insekternas skyddande sköld och de dör. Viktigt är att upprepa efter cirka 10 dagar tills man inte hittar några fler sköldlöss på plantan. För att ytterligare förstärka effekten kan man spraya plantan med såp-/oljelösning efter att man behandlat med t-röden. Blanda 2 msk såpa med 2 msk matolja i en liter ljummet vatten. Duscha alla delar av plantan. Den här blandningen kväver de små fritt levande sköldlössen som inte har bildat någon skyddande sköld än. Tänk även på att städa fönsterbrädan och fönsterkarmen där plantan står. För det kan finnas sköldlöss där, som letar efter nya växter att angripa. 

Henrik Bodin Trädgårdsrådgivare FOR, april 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar