Har murgrönan två bladtyper?

Fråga: Har en växt som tagit över nästan hela mitt stora körsbärsträd. Den är städsegrönt och trodde från början att det var en murgröna som spridit sig. Men nu har växten annorlunda blad och mörkt blåsvarta bär som sitter i en klase. Vill gärna ha hjälp med att bestämma art. Har ett treårigt barnbarn och är rädd att bären är giftiga.

Svar: Det stämmer att det är murgröna. När växten går från ungdomsfas till vuxenfas så ändras bladformen till mer hjärtformade blad. Blommorna är väldigt uppskattade av pollinerande insekter. Det är en typisk fruktklase på bilden. Hela växten är giftig och om ett barn äter flera bär kan det leda till illamående och kräkningar. Enligt giftcentralen är det väldigt ovanligt att någon har blivit förgiftad av murgröna.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2021

Foto: Kristina Eriksson

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar