Rhododendron på Gotland

Fråga: Tänkte att plantera rododendron i trädgården i Visby. Jag läser att den vill ha sur jord och då tänker jag att Gotlands kalkrika jord/vatten skulle vara ett hinder?!
Vad tycker ni?

Svar: Om platsen förbereds på rätt sätt före plantering så borde det inte vara något problem. Blanda ner mycket okalkad torv och barkmull i marken. Planteringsgropen behöver inte vara jättestor (150 centimeter i diameter och 60 centimeter djup) för rhododendron har ett ganska kompakt rotsystem. Det kan vara lagom att blanda ner 200 liter torv och 50 liter barkmull i gropen. Plantera växten mitt i gropen. Vattna den helst med regnvatten. Tillför rhododendrongödsel varje vår. Och vart 3.e år läggs det på ett lager med okalkad torv eller bok-/ eklöv kring plantan. Det lagret kan vara 3-5 centimeter tjockt. När det gäller vattningen är det extra viktigt att vattna växten tidigt på våren och under sensommaren-hösten.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar

Katsura

Fråga: Till vilken zon går ”pepparkaksbuske” Cercidiphyllum japonicum och vad har den

Läs mer »