Grönsaker som sniglarna låter bli

Fråga: Efter några veckor borta från landet så återstår bara stubb kvar av bönplantorna och ingenting av mina gröna asiatiska blad och grönkål … Potatis och ärtor finns kvar.

  1. Vilka grödor gillar inte sniglarna så att man kan välja dem framför det som sniglar gillar?
  2. Jag har läst att man kan skydda växter genom att strö ut bikarbonat runt dem som en barriär som sniglarna inte tar sig över. Har ni erfarenhet av bikarbonat? Hur bra är det för jorden om man strör ut bikarbonat?
  3. Övriga knep för att kunna odla trots att det finns sniglar emottages tacksamt.

Jag försöker plocka de sniglar jag ser. Dödar dem med kokande vatten och lägger dem sedan i hushållskomposten.

Svar:

  1. När det gäller grönsaker finns det nog inga växter som de inte ger sig på även om de verkar ha en förkärlek för, ärter, bönor och sallat. Späda kålväxter gillar de också men större plantor klarar sig bättre. Det verkar som de är mindre begivna på morot, palsternacka och persilja, alltså flockblommiga växter.
  2. Jag har aldrig hört tipset med bikarbonat mot sniglar. Däremot kalk som barriär mot sniglar och det fungerar hyfsat så länge det inte regnar. Bikarbonat tror jag kan ha en frätande verkan i jorden som inte är nyttigt för andra markorganismer men det är mer tro än vetande.
  3. De säkraste snigeltipsen är plockning, bekämpning med järnfosfatmedel som Snigeleffekt och Snigelfritt, biologisk bekämpning med nematoder, Nemaslug, samt odling i upphöjda bäddar med sarg. Förkultivera också känsliga växter som bönor, ärtor, sallat och kål så klarar de sig bättre.

Läs mer på FORs snigelsida >> https://for.se/snigelsidan/

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 1 2013, reviderad 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar