Giftig liguster?

FRÅGA: Hösten 2014 såg jag helt plötsligt små druvklasar av svart frukt i min ligusterhäck. Jag har inte sett det förut. Är det vanligt med bär i häckar och är de giftiga? Många barn passerar min häck.

SVAR: Oftast blir det ingen frukt i våra klippta häckar, vi klipper ju oftast bort blommor eller blomknoppar, dvs förutsättningen för frukt, som ju oftast är placerade i buskens ytterkant. Antagligen har du inte varit så hård med beskärningen, busken har blommat (på liguster med vita, väldoftande blommor i klase) och därför har du fått frukter du aldrig lagt märke till förut. För övrigt tillhör liguster samma familj, Oleaceae, som oliv och ask och är vildväxande på västkusten. Ja, bären är giftiga! Om man äter många kan de ge kräkningar, kramper och inflammatoriska förändringar i mag-tarmkanalen. Klipp häcken noga så kommer du att slippa bären. Om man blir orolig över vad antalet ”många bär” är när någon smakat, är det bra att kontakta Giftinformationscentralen på 010-4566700 (akut ringer man 112) eller titta på hemsidan http://www.giftinformation.se.

Ann-Catrin Thor, Hemträdgården nr 1 2015

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar