Formklippa bukettspirea

FRÅGA: Jag har en bukettspireahäck som jag satte våren 2014. Jag satte då barrotade plantor med ca 20 cm mellanrum och de har tagit sig väldigt fint! Jag klippte ner häcken till 20 cm i våras och nu är den nästan 140 cm hög, men väldigt spretig. Jag tänker ha den formklippt i framtiden men vill nu se till att den blir tät och fin. Hur gör jag?

SVAR: Bukettspirea, Spiraea x vanhouttei, är inte den bästa arten att hålla som klippt häck, utan blir finare som en friväxande, blommande häck, men tar då mera utrymme. Räkna i så fall med en höjd och bredd på drygt två meter och riklig blomning i vitt i maj–juni. Bukettspirean är en tålig och tacksam buske som håller bladen länge på hösten. För att bukettspirean ska bli hyfsat bra som klippt häck gäller det att vara noggrann med uppbyggnadsbeskärningen under de närmaste åren, så att du får den så välförgrenad och tät som möjligt. På vårvintern, innan bladknopparna bryter, klipper du den hårt och släpper upp ca 20 cm per år tills den har önskad höjd. Klipp även in häcksidorna så att basen blir bredast. När den har den form och höjd du eftersträvar blir det till att fortsättningsvis formklippa den efter blomningen och putsa den i augusti.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 6 2015

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar