Beskära björk

Fråga: Vi har en stor hög och fin björk, problemet är att den skymmer solen för grannarna och dom undrar om vi kan kapa ner en del av den. Vi vill helst inte ta bort den helt. Kommer den att dö om vi börjar såga? Om inte vilken årstid är lämpligast?

Svar: Hösten är bästa (enda) tiden som är lämplig för beskärning av björk eftersom den annars har lätt att förblöda. Men sen är problemet att det är väldigt svårt att beskära en fullvuxen björk så att den blir snygg igen. Den har svårt att bryta nytt från gammal ved och ser därför lätt stympad ut. jag skulle rekommendera att ni tar kontakt med någon kunnig arborist, trädvårdare som kan göra jobbet på bästa sätt. Se under arborist/trädvård på gula sidorna.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2005

 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar