Flytta magnolia

Fråga: Kan man flytta en uppvuxen magnolia? När i så fall?

Svar: Jag har kollat upp med en av landets främsta magnoliaexperter, Lennart Söderberg som också skrivit boken “Magnolia”.

Hur man lyckas beror främst på hur stor magnolian är och vilken sort det är. Stora magnolior är klart olämpliga att flytta för man kan aldrig få med tillräckligt stor jordklump som skyddar rötterna. Men om man nu tvingas flytta en mindre magnolia så anses bästa tiden vara på våren innan magnolian slagit ut. Då har den hela säsongen framför sig att etablera sig. Men det du kan göra nu är att rotbeskära plantan, alltså skära av rötterna med en spade (ett spadtag djupt) i cirkel runt plantan som förberedelse för flytten. Magnolia har känsliga, ytliga, rötter så trampa inte på jorden innanför cirkeln i onödan. Cirkeln ska vara så stor som den jordklump du tror du kan få med vid flytten. Ju större jordklump desto mindre skadade rötter. När du sen gräver loss magnolian till våren så försök att föra in en presenning under rotklumpen, eller lyft den försiktigt över till presenningen, utan att alltför mycket jord faller av. Se till att hålla alla synliga rötter fuktiga. Knyt ihop presenningen runt jordklumpen och flytta.

Man brukar avråda från beskärning i samband med flytt. Lövverket behövs för att generera den näring som behövs för att i tid skapa ett nytt rotsystem.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2008

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar