Få hortensian blå

Fråga: Jag har köpt en blå trädgårdshortensia. Den har hållit sig vacker tills blommorna har vissnat. Min fråga låter såhär. Hur ska jag behålla den blåa färgen på min hortensia? Har hört att man ska ha en järnspik i plantan, eller att man kan hälla lite vinäger runt om plantan för den vill ha surt omkring sig. Vad har ni för tips att man ska göra?

Den rosa hortensian har inte blommat om sedan blommorna har vissnat.

Svar: Ja det är helt rätt för att behålla den blå färgen behöver plantan ha kemiskt sur jord. Lättast att hålla det är att plantera i okalkad torv eller rhododendronjord. Man kan också göra jorden surare med hjälp av rhododendrongödsel. Intensivare blå färg får man genom att tillföra alun som kan köpas i färghandel. Jag har aldrig hört tipset med vinäger men det är mycket möjligt att det fungerar.

Den rosa hortensian behåller sin rosa färg i normal, neutral jord.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2008

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar