Luktolvon, olika sorter?

Fråga: Jag har ett Luktolvon (har jag alltid sagt) som är 20-25 år gammalt. När jag i år köpte ett till min dotter (Luktolvon, Aurora) så har det annorlunda blad och det luktar inte som mitt. Mitt luktar vaniljaktigt, har blivit över två meter. Blommar i maj och snart är säsongen över, men har faktiskt haft någon enstaka blomma i december. Skulle vara så roligt att veta vilken sort det är.

Svar: Det låter på din beskrivning som du har den rena arten Viburnum carlesii som blommar tidigare på året och som dessutom är vitare i blommorna. Den växten brukar bli omkring 1,5 meter till 2 meter men din planta har några år på nacken så den kan säkert ha blivit så hög som din planta är. Den sorten du köpt till din dotter som heter Viburnum calesii ’Aurora’ har mer rosa i knopparna och blommar dessutom cirka 2-3 veckor senare. Den sorten blir dessutom mer kompakt i sitt växtsätt.

Solveig Sidblad, Koloniförbundet 2014

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar