Äta Olvon?

Fråga: Min granne har en olvonbuske med röda bär, som hon gör gelé av. När hon köpte den fick hon information om att bären var ätliga, men hon har glömt vad busken heter. Finns det olvon med ätliga bär?

Svar: Amerikanskt olvon, Viburnum trilobum, har ätliga men sura, röda bär. Bären sitter kvar länge på busken. Kanske är det den som din granne har. Bären är lämpliga till gelé och sylt eftersom de innehåller mycket pektin. Busken är rätt oprövad i Sverige och svår att få tag på, men växer vild i Nordamerika, där den kallas Highbush Cranberry. Den anses ha god härdighet och blir ca två meter hög. Det finns olika namnsorter. Från Denningarums gård i Broby, Skåne, som har många ätliga buskar i sin visningsträdgård, låter man berätta att ”geléet av det amerikanska olvonet blir fint, men oj vad det luktade under tillredningen”. Skogsolvonet, Viburnum opulus, som växer vild i Sverige, får också klarröda, dekorativa bär, som däremot är lätt giftiga. Till och med fåglarna undviker dem. Koka inte gelé på dessa!

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 5 2012

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar