Fritidsodling – en del av Sveriges livsmedelsberedskap

Pressmeddelande

Våra trädgårdar kan stärka Sveriges livsmedelsförsörjning
Inför beredskapsveckan lyfter Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) vikten av att inkludera fritidsodling som en del av Sveriges livsmedelsberedskap. Färska siffror från en Novus-undersökning, beställd av FOR, visar att intresset för odling ökar i Sverige och att många hushåll redan idag bidrar till sin egen livsmedelsförsörjning.

En outnyttjad potential – odling i hemmaträdgårdar
Med 87 procent av befolkningen som har tillgång till odlingsplats utomhus och ett ökande intresse för självförsörjning, finns en stor outnyttjad potential i svenska trädgårdar. Hittills odlar 76 procent av de som har tillgång till en trädgård något ätbart, och 33 procent har utökat sina odlingsytor för livsmedelsproduktion de senaste fem åren. Detta visar på den viktiga roll fritidsodling kan spela i en nationell kris där självförsörjning blir avgörande.

Fritidsodlingens bidrag till hushållens livsmedel
Enligt undersökningen står de egna potatisodlingarna i genomsnitt för 28 procent av hushållens årsförbrukning, och bland de som odlar frukt och bär täcks över 60 procent av hushållets årsbehov av den specifika grödan man har i trädgården. Även om bara en liten del av de svenska trädgårdarna används för livsmedelsodling idag, finns det en stor potential att öka denna andel och därmed förbättra hushållens självförsörjningsgrad.

Kunskap – nyckeln till framgångsrik odling
82 procent av de tillfrågade anser att kunskap är avgörande för att kunna odla egen mat. Fritidsodlingens Riksorganisation har under många år arbetat för att sprida pålitlig kunskap och information genom oberoende rådgivning, baserad på hållbara odlingsprinciper och forskningsresultat. Genom att främja odling som en del av beredskapen kan vi stärka både individers och samhällets förmåga att hantera livsmedelsbrist i krissituationer.

En yngre generation tar förhoppningsvis vid
Det är de yngre generationerna som ökar sin odling mest. Detta indikerar att framtiden för odling och självförsörjning borde se ljus ut i Sverige. Intresset för hållbar odling och biologisk mångfald växer, där hälften av de tillfrågade aktivt arbetar för att gynna den biologiska mångfalden i sina trädgårdar.

Odling som beredskap – dags att ta fritidsodlingen på allvar
I takt med att klimatförändringar och globala osäkerheter påverkar livsmedelsförsörjningen, blir lokal odling allt viktigare. Att odla hemma är inte bara en hobby – det är en del av lösningen på framtida utmaningar. Under beredskapsveckan, vecka 39, vill FOR uppmana både politiska beslutsfattare, myndigheter och allmänheten att se fritidsodlingen som en självklar del av Sveriges livsmedelsberedskap.

Ny rapport om fritidsodlingens omfattning
I oktober 2024 publicerar FOR en omfattande rapport om fritidsodlingens omfattning i Sverige. Denna rapport, baserad på data från bland annat SCB och Novus, kommer ge en tydligare bild av hur fritidsodling bidrar till landets livsmedelsförsörjning och underlag för att jobba vidare med de insatser som kan behövas för att stärka denna resurs i framtiden.

Några fakta från Novus-undersökningen

  • 38% av befolkningen har ökat sitt intresse för odling de senaste fem åren.
  • 76% av de med odlingsmöjlighet odlar något ätbart.
  • 33% har ökat sin odlingsyta för ätbara grödor.
  • 87% av befolkningen har tillgång till odlingsplats utomhus.
  • 82% anser att kunskap är viktigt för att kunna odla egen mat.

För mer information och intervjuförfrågningar
Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR

Inger Ekrem
Ordförande i FOR, Förbundsdirektör på Riksförbundet Svensk Trädgård
E-post: inger.ekrem@for.se
Telefon: 08-792 23 40
Mobil: 0705-33 33 57

Marek Rolenec
FOBO, Förbundet organisk-biologisk odling
Styrelseledamot FOR
E-post marek.rolenec@for.se
Mobil: 070- 423 79 69

Ulrika Flodin Furås
Chefredaktör för Tidningen Koloniträdgården
ulrikaff@koloni.org
070-6506816