Om krisen eller kriget ….

I den nya broschyren från MSB, ”Om krisen eller kriget kommer” finns det under kapitlet ”Hemberedskap” ett avsnitt som heter ”Mat”. Där får man lite information om vad som är lämpligt att ha hemma i matväg och vad man ska tänka på.

Man får också ett litet tips som säger; ”Ta vara på frukt och bär. Odla sådant som är ätbart i din trädgård, på din balkong eller fönsterbräda”.

Här är hela sidan >>

Vi på FOR har några tillägg när det gäller vad som är bra att känna till och tänka på när det gäller mat. Så här skulle vi ha skrivit under avsnittet ”Mat” i broschyren.

Mat
Sverige behöver fortsätta att ha en egen livskraftig livsmedelsproduktion men ska också vara förberett för att kunna ge och ta emot hjälp från andra länder vid brist på mat. 

Det här kan du skaffa
Det är bra om du och ditt hushåll klarar er i minst en vecka utan att handla. Köp i förväg hem extra av matvaror som du och familjen äter till vardags, som mättar och ger mycket energi. Odla gärna själv och tillsammans med andra. Dela kunskap och resurser, och inkludera alla, även rörelsehindrade och äldre. Det blir billigare om vi hjälps åt. Lokala trädgårdsföreningar har både kunskap och utsäde, ta kontakt, tillsammans är vi starkare. Självförsörjning har varit livsviktigt under kriser och krig i historien. Om fler människor odlar, samlar fröer till eget utsäde, fiskar, jagar och plockar svamp eller bär och tar vara på ätliga växter stärker det landets motståndskraft.

Utgå alltid från maten som finns hemma och lär dig att tillaga, smaksätta och kombinera olika måltider. Salt, kryddor och andra former av smaksättare är viktiga.

  • Mat som kan lagras länge i rumstemperatur
    Gryn, flingor, müsli, pasta, ris, couscous, hirs, polenta, quinoa, pulvermos, pulvermjölk, tortilla, hårt bröd, kex, skorpor, pålägg på tub, pesto, soltorkade tomater i olja, tapenade. Torkade ärtor, böner och linser.
  • Mat att odla och förvara

Potatis: Lätt att odla och förvara, kan ligga kvar i jord med halmtäcke fram till sen höst.

Ärtor/bönor: Lättodlat protein. Mycket lätt att förvara länge. Torka eller frys in. Odla ätbara skott från ärtor, böner, linser och frön, i fönsterbrädan skotten har även vitaminer och proteiner.

Rotsaker: Lätt att förvara länge, låt den ligga kvar i jord och täck mot frost. Tänk på att hela plantan kan ätas, även blast.

Lök/vitlök: Går att odla mycket enkelt från sättlök. Förvaras i rumstemperatur.

Kål: Inte de lättaste grödorna att odla men bidrar med många viktiga näringsämnen. Hela plantan är ätbar.

Har du inte möjlighet att komma ut och odla i en trädgård kan du odla på balkong, eller samverka med någon som har en lott. Fönsterbrädan kan också användas.

  • Drycker
    Kaffe, snabbkaffe, te, chokladpulver, blåbärs- och nyponsoppa, fruktdrycker, UHT-behandlade mjölkprodukter som kan förvaras i rumstemperatur.
  • Mat med högt proteininnehåll
    Torkat eller konserverat kött och fisk, kikärter, bönor, linser, hårdost.
  • Mat med högt fettinnehåll:
    Matolja, smör, jordnötssmör, annat nötsmör, nötter och frön.
  • Produkter med snabb energi:
    Fruktkräm, sylt, marmelad, choklad, honung, torkad frukt.
  • Mat som du plockar själv
    Frukt, bär, svamp. Skott på våren, t ex. gran och björk. Ätbara rötter och blommor.

TIPS: Koka pasta, nudlar eller matgryn direkt i soppa, sås eller burktomater om du har ont om vatten.

Att odla egen mat i kris- och krigssituationer stärker inte bara vår beredskap, utan bygger också starka, resilienta samhällen. För att maximera vår självförsörjningsförmåga är det viktigt att inte bara odla mat, utan också veta hur man förvarar den. Konservering, torkning och inläggning är viktiga tekniker för att förlänga hållbarheten på våra grödor.

Kunskap om odling, gödsel, tillgång till utsäde, och hur man tar hand om sin skörd är viktigt. Vi blir starkare och tryggare genom kunskap, delade resurser och en gemenskap där alla inkluderas.