Motion av Rickard Nordin (C); Fritidsodlingens betydelse för livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att beakta fritidsodlingens betydelse för livsmedelsberedskap och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inkludera fritidsodlingen i livsmedelsstrategin och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Efter Rysslands angrepp på Ukraina har mycket omvärderats. Vi befinner oss i en betydligt mer orolig tid. Den militära beredskapen stärks och förmågor byggs upp. Även den civila beredskapen ses över och bland annat börjar livsmedelslager byggas upp igen.

Tyvärr har fokus när det kommer till livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap enbart fokuserat på kommersiella aktörer. Det har helt ignorerat den mycket stora grupp människor som odlar på sin fritid. I det här fallet handlar det verkligen om många bäckar små som tillsammans bildar en mycket stor massa. Enligt Fritidsodlingens Riksorganisation uppskattas potentialen i hemträdgårdar och kolonilotter till enorma 700 000 ton ätliga grödor varje år. Det en avsevärd mängd som dessutom sällan kräver (fossila) drivmedel, konstgödsel eller komplicerade bevattningssystem. Det är också odling som är decentraliserad och ligger mycket nära konsumtionen samt att den är så spridd att den ur ett strategiskt perspektiv är mycket svår att stoppa. Det finns helt enkelt inga logistikkedjor att slå ut. Det finns därför stor anledning att inkludera fritidsodlingen i såväl livsmedelsstrategin som att inkludera den i den civila beredskapen kring livsmedel.

De senaste åren har intresset för odling ökat markant. Såväl pandemin som den ökade oron i vår nära omvärld tros ha spelat in. Här finns ytterligare potential att fånga upp. Ytor i städer som väntar på exploatering kan odlas upp av intresserade personer, utbildning i förvaring av grödor och förbättrade möjligheter till odling kan hållas och en större bredd av grödor kan användas. Genom små resurser kan livsmedelsproduktionen öka. Regeringen bör därför som en första åtgärd beakta fritidsodlingens nyttor när det kommer till livsmedelsberedskapen och i ett nästa steg stötta en ökning av odlingen. Det stärker vårt gemensamma försvar, det gör att fler får förståelse för hur mat produceras och det minskar också klimatavtrycket på den mat vi äter. Det finns således många nyttor för regeringen att ta till vara här om intresset bara finns.

Fritidsodlingens betydelse för livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap (Motion 2024/25:1001 av Rickard Nordin (C)) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)