Nu lanseras förbättrade växtnamndatabasen SKUD

Nu lanseras uppdaterade SKUD – det nationella referensverktyget för svenska kulturväxters namn. En databas som har betydelse inte bara för dem som arbetar med växter utan även för att ha koll på växtdelar som används i livsmedel, läkemedel och hudvårdsprodukter.

I Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) samlas svenska kulturväxters vetenskapliga, hortikulturella och inhemska namn. I november 2023 såg det ut som att SKUD, som då hanterades inom ramen för SLU, Sveriges lantbruksuniversitets verksamhet, stod inför en permanent nedstängning då finansieringen var hotad men flera medfinansiärer slöt upp kring en fortsatt satsning och med Blomsterlandet som huvudman. Sedan dess har arbetet med SKUD pågått och nu, knappt ett år senare, lanseras en förbättrad version med utökad och snabbare sökfunktion.

– Det är med stor stolthet vi ser till att bevara och utveckla norra Europas största namndatabas, som ju SKUD är. Det är viktigt för oss inom handeln att kunna säkerställa att vi namnger växter på ett korrekt sätt. Men det finns fler aktörer – både professionellt och bland allmänheten – som kan behöva ta del av den data som finns, säger Andreas Karlsson som är inköpschef på Blomsterlandet.

SKUD innehåller inte bara växter som odlas i Sverige utan även namn på importerade växter till exempel kryddor, exotiska frukter men även virkesväxter och växtdelar som kan ingå i läkemedel och kosmetika. Här återfinns omkring 280 000 växtnamn vilket gör namndatabasen till en av Europas största. Unikt för SKUD är att databasen även behandlar nyttokryptogamer, som alger, mossor och svampar.

SKUD är tänkt som ett hjälpmedel för skolor, myndigheter, företag, forskare, skribenter, konsumenter och alla andra som har med kulturväxter att göra.

Inledningsvis kommer SKUD vara fritt för alla och kostnadsfritt att använda men för att kunna uppdatera innehållet och bibehålla kvaliteten så kommer en betallösning att införas.

Ny webbadress för SKUD blir skud.blomsterlandet.se

Ämnen