Utökat RUT-avdrag för odlingstjänster – nytt förslag för stärkt livsmedelsberedskap

Pressmeddelande

Ett nytt projekt startas med målet att ta fram underlag och fakta för att få fram ett förslag om att utöka RUT-avdraget till att inkludera även odlingsrelaterade tjänster.

ROT- och RUT-avdragen har visat sig vara framgångsrika genom sin enkla utformning och sitt stora genomslag. Nu finns det goda skäl att tro att ett liknande upplägg för odling kan stimulera fler att börja odla och främja utvecklingen av befintliga fritidsodlingar.

Ett införande av avdrag för odlingsrelaterade tjänster skulle inte bara ge ekonomiskt stöd, utan också signalera ett samhälleligt intresse för att stärka odlingens roll i Sverige. Med ett sådant avdrag kan samhället skapa incitament ökad självhushållning och mer lokal livsmedelsproduktion och därigenom stärka Sveriges livsmedelsberedskap.

Sverige har omkring 2,6 miljoner privata trädgårdar och uppskattningsvis 5 miljoner aktiva fritidsodlare. Genom att erbjuda förhållandevis små ekonomiska medel för rådgivning och tjänster kopplade till odling, skulle denna grupp kunna bli en ännu större resurs för vårt lands livsmedelsproduktion.

– Fritidsodlingens organisationer gör redan stora insatser för att inspirera och sprida kunskap till odlare. Vi behöver nu se över hur vi kan stärka dessa organisationer och öka tillgängligheten till utbildning och rådgivning, säger Eva Johansson, projektledare vid Coompanion Roslagen och Norrort.

Enligt en ny undersökning från Novus, genomförd av Fritidsodlingens riksorganisation (FOR), anser 79 % av befolkningen att egen odling är viktig i krissituationer.

– Fritidsodling bidrar inte bara till livsmedelsberedskap, utan också till förbättrad folkhälsa, ökad biologisk mångfald och stärkt social samvaro. Därför bör staten uppmuntra och stödja dessa samhällsnyttiga insatser, säger Marek Rolenec på FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, som är en central partner i projektet.

Projektet, som drivs av Coompanion Roslagen och Norrort i samarbete med FOR, Fritidsodlingens Riksorganisation, är finansierat av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Förslagen från projektet kommer att presenteras under första kvartalet 2025.

För mer information, vänligen kontakta

Eva Johansson, Projektledare
Coompanion Roslagen och Norrort
eva.johansson@coompanion.se
070-3969493

Marek Rolenec
Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR)
marek.rolenec@for.se
070-423 79 69

Om Coompanion Roslagen och Norrort
Coompanion arbetar för att främja lokal utveckling genom samarbeten och kooperativ. Organisationen erbjuder rådgivning och stöd till företag och föreningar med fokus på hållbar utveckling.

Om FOR Fritidsodlingens Riksorganisation
FOR är en paraplyorganisation för Sveriges fritidsodlare. De arbetar för att främja fritidsodling och lyfta dess betydelse för miljö, hälsa och samhälle.