Årets trädgårdskryp – Nässelfjäril

“Nässelfjärilen är en utmärkt ambassadör för Sveriges fjärilar. Den lever ett intressant liv som är lätt att följa och med några enkla tips kan den skiljas från flera liknande arter. När du lärt känna nässelfjärilen kommer du ha en ökad förståelse för landets fjärilar och kommer kunna hjälpa dem bättre i din trädgård.

För tredje året i rad utannonserar folkbildningsprojektet Rikare trädgård Årets trädgårdskryp och i år presenteras utmärkelsen tillsammans med Svensk Dagfjärilsövervakning. Målet med utmärkelsen är att uppmärksamma och skapa fascination för småkrypen runt omkring oss. Årets trädgårdskryp 2023 går till nässelfjärilen – en välkänd trädgårdsbesökare som har mycket att berätta, både om sitt eget och andra fjärilars liv.

– Nässelfjärilen är verkligen en art som knyter ihop landet. När den dyker upp på våren känner man att våren är här, vare sig det är en nyvaken övervintrande nässelfjäril som kryper fram från ett frostsäkert gömställe uppe i Vuollerim eller en hungrig hona på en blommande sälg nere vid Stenshuvud. Det är verkligen en art för hela landet och det är faktiskt därför vi har den som symbol för Svensk Dagfjärilsövervakning, säger Lars Pettersson på Svensk Dagfjärilsövervakning.

– Förhoppningsvis kan en större insikt i nässelfjärilens liv leda till ökad nyfikenhet till annat som kryper, flaxar, hoppar och gräver sig fram i trädgården. Via de små djuren kan vi lära oss mer om de ekosystem som ryms i vår närnatur, säger Erik Hansson, projektledare för Rikare trädgård.

Läs mer >>