NordGen öppnar vårförsäljning med bästa kåldolmekålen

Bästa kåldolmekålen och Norges första riktiga potatissort finns i sortimentet när NordGen öppnar sin vårförsäljning

För många är det ett tydligt vårtecken när NordGen öppnar sin onlinebutik och snart är det dags igen. Med start den 1 mars kommer miniknölar av potatis och överskottsfröer från den nordiska frösamlingen att kunna beställas av intresserade hobbyodlare via NordGens hemsida. Fröerna och potatissorterna går ofta inte att få tag i någon annanstans.

Hela tanken med NordGens försäljning av fröer till hobbyodlare är att få fler att uppskatta och använda de växter som tidigare varit en viktig del av vår matproduktion. Bästa sättet att bevara detta odlade kulturarv är nämligen att använda det.

Potatissorterna är ofta det som tar slut fortast när onlinebutiken öppnar. Potatisen levereras som 3–5 så kallade miniknölar vilket innebär att de helst ska användas som sättpotatis först andra året de odlas. I år finns det 13 olika potatissorter att välja mellan i NordGens onlinebutik. En av dem är Norges första förädlade potatis, Åspotet.

– Åspotet godkändes som sort redan 1932 och den användes flitigt under kriget och fram till ungefär mitten av 1960-talet innan den ersattes av andra sorter. Det är en halvsen potatissort som ger stor skörd och har god motståndskraft mot både bladmögel och brunröta, säger Pawel Chrominski, potatisexpert på NordGen.

Det man bör komma ihåg om man beställer potatis är att de skickas ut först i slutet av april när det är lägre risk att frosten skadar dem under transporten.

Bästa kåldolmekålen och delikat huvudsallad
Bland årets fröer kan man bland annat beställa huvudsalladen Hilro som lanserades 1982.

­– Ända sedan 1970-talet när isbergssalladen kom ut på marknaden har huvudsalladen hamnat i skymundan och det är synd. En nyskördad huvudsallad är nämligen helt fantastiskt god, i synnerhet de innersta bladen är mjukt frasiga och delikata, säger Annette Hägnefelt, grönsaksexpert på NordGen.

En annan nyhet är vitkålen Stenhuvud som är ypperlig att göra kåldolmar av eftersom bladen lossar lätt efter blanchering och är lagom tunna och smidiga att rulla in köttfärsen i utan att de spricker. Stenhuvud har använts av flera generationer i kåldolmetillverkning ända sedan sorten släpptes på marknaden 1953.

Besök NordGen
När onlinebutiken öppnar finns det även möjlighet att köpa biljetter till en guidad tur i NordGens trädgård den 14 juni. Antalet biljetter är just nu begränsat till 20 för att alla i gruppen ska kunna se och höra bra.

– Vi har märkt att det finns ett stort intresse för att besöka oss och lära sig mer om vårt arbete.

Därför tyckte vi att det var en bra idé att vi som jobbar i trädgården kunde ge en guidad tur där vi berättar mer om varför det vi gör är viktigt och samtidigt visar upp vår trädgård som är som absolut vackrast vid den här tiden på året, säger Fredrik Kollberg, som är ansvarig för växthus- och fältavdelningen på NordGen. Han tillägger att fler datum kan sättas in om det skulle behövas.

Ej vinstdrivande verksamhet
NordGens onlinebutik går inte med vinst. Kostnaden för beställningarna täcker bara en del av arbetet med att ta fram, packa och skicka ut dem. Men för NordGen är det viktigt att detta vårt gröna kulturarv kommer till användning. Vi uppskattar om den som beställer fröer låter någon växt gå upp i blom och sparar fröer till nästa år, eller delar med sig av dem till en vän. Fröerna får dock inte användas kommersiellt. En förändring jämfört med tidigare år att försäljningen kommer att påbörjas klockan 8.00 på morgonen i stället för vid midnatt.

– Vi har valt att göra så för att ha personal på plats om det skulle uppstå några tekniska problem i samband med beställningarna. För en del kommer det säkert innebära att en traditionell uppesittarkväll uteblir, men vi hoppas på deras förståelse, säger Josefin Granö som är ansvarig för onlinebutiken.

Faktaruta
NordGen är de fem nordiska ländernas genbank och kunskapscenter för genetiska resurser med verksamhet inom sektionerna växter, husdjur och skog. NordGens uppdrag är att bevara och främja ett hållbart nyttjande av genetiska resurser. Som en institution under Nordiska Ministerrådet, utarbetar NordGen bevarandeplaner för hotade lantraser av lantbruksdjur, driver och deltar i projekt för biologisk mångfald inom jordbruket och samlar skogsaktörer i de nordiska länderna för att sprida nya rön.

En viktig del av NordGens arbete är också att hantera den nordiska frösamlingen som innehåller 33 000 historiska fröprover som är eller kan vara viktiga för det nordiska jordbruket. Årligen skickar NordGen ut tusentals fröprover från samlingen till forskare och förädlare som behöver dem i sitt arbete med att till exempel klimatanpassa jordbruket. Varje sommar uppförökas en del av genbankens växter för att kunna skörda nya fröer som ersättning för de som börjar ta slut eller håller på att förlora livskraften. Det är överskottsfröer från detta arbete som säljs i onlinebutiken till intresserade hobbyodlare varje år mellan den 1 mars och den 31 maj.

Butikens adress är www.nordgen.org/butik och man kan beställa fröer och miniknölar av potatis från morgonen den 1 mars till och med den 31 maj. Övriga året kan den som vill även beställa t-shirts, böcker, presentförpackningar med fröer och biljetter till en guidad tur i vår trädgård den 14 juni.