Nominerad till Blåslampan

Trädgårdsjournalisten Lena Israelsson nominerad till Blåslampan

JURYNS MOTIVERING
“Med rätt att odla giftfritt. Man hade kunnat tro att pyralider skulle vara förbjudna nu. För det är tre år sedan trädgårdsjournalisten Lena Israelsson slog larm om att bekämpningsmedlet, som används i konventionellt jordbruk, förgiftar jorden och förstör skörden för fritidsodlare. För pyralider bryts ned så långsamt att de riskerar följa med i gödsel och jord som säljs till konsumenter. Men Lena Israelsson ger inte upp. Hon fortsätter att ta matchen mot myndigheter och producenter, för fritidsodlarnas rätt till giftfri jord och giftfri mat.”

Konsumentpriset Blåslampan delas ut till en person eller organisation som gjort något bra för konsumenterna under det senaste året. Priset är en antik blåslampa, en årsprenumeration på tidningen Råd & Rön och 10 000 kronor. Vinnaren presenteras tisdag 25 oktober. 

Läs mer på Sveriges Konsumenter >>

Mer om bekämpningsmedel med pyralider >>