Vinterskador och tjältorka

Vinterskada/Tjältorka på lagerhägg

Sommaren står i sin fulla prakt och vi får njuta av grönska och blommor. Av mailskörden till “Frågor & svar” att döma har dock den luriga vårvintern ställt till det för många växter. De soliga, varma dagarna  och kalla nätterna i mars har gjort att många växter fått vinterskador/tjältorka.

Trädgårdsrådgivningen har fått frågor om döda eller vissnande grenar på äpplen, körsbär, syren, rosor, hibiskus, rhododendron, lagerhägg, granar mm. I vissa fall slår inte växten ut alls, i andra fall börjar den grönska och till och med blomma men börjar sen vissna. Det som händer är att växtens celler värms upp av solen och oftast syns symtomen mest på solsidan. Därefter fryser de på nätterna och cellerna i barken sprängs. På träd kan man se hur barken spricker och släpper på solsidan. Enstaka temperatursvängningar klarar de flesta växter men vid upprepade svängningar är en del växter extra känsliga, framförallt växter vars knoppar sväller tidigt på våren. Solens värme gör att de tror att våren är här.

Tjältorka har samma orsak men drabbar framförallt vintergröna växter. Här är det bladens/barrens avdunstning som ökar när de värms av solen och inte kan kompenseras av rötterna när det fortfarande är tjäle i marken vilket leder till att bladen/barren torkar/blir bruna. Att vissa växter först kan börja grönska och sen vissna/torka beror på att de fortfarande kan ha energi i knoppar och grenar men inte tillräckligt för att fortsätta att försörja växten när avdunstningen ökar.

Det kan finnas hopp även för växter som drabbats av vinterskador. Ibland är det bara de yttersta grenarna, eller enstaka grenar som torkat in. Då kan växten beskäras in till frisk ved.  Ett sätt att kolla om det finns liv i växten är att försiktigt skrapa med nageln på barken. Är det friskt grönt under barken finns det liv. På rotäkta växter kan det också vara så att roten klarat sig men hela grenverket frusit. Då kan växten klippas ner helt och skjuta nya skott från roten, tex buddleja, buskrosor. 

Det går inte alltid att skydda sig mot vinterskador/tjältorka men några sätt att förebygga är att

– vattna vintergröna växter ordentligt innan vintern

– lägga ett luftigt täcke av löv, flis, granris runt känsliga växter som gör att inte tjälen går så djupt

– skydda vintergröna växter med säckväv eller liknande för att hindra vårsolen och jämna ut temperaturen

– vitkalka trädstammar så att solens strålar reflekteras och inte värmer lika mycket som på en mörk stam

Vinterskada på äppelträd. Övre bild; Vinterskada/Tjältorka på lagerhägg