Bygg en minidamm på din odlingslott

När en 100 kvm stor lerplätt ska räcka till grönsaker, blommor, bär, kompost och fikastunder är det inte alltid läge att gräva en stor damm. Men det behövs inte en stor damm. En murarbalja på 90 liter räcker långt. Och om vi fyller flera murarbaljor med vattenliv, då kan det bli lika bra som en jättedamm.

Även ett mindre vattenhål kan användas av insekter som förökar sig i vatten eller har det som sitt hem under larvstadiet. Ett litet vatten kan kanske inte föda så många individer men flera små vatten kan göra det tillsammans. Vi kan alla bli värdar till en skimrande trollsländas fortplantning.

Ett litet vattenhål som sköts av en människa riskerar dessutom inte att torka ut på samma sätt som det gör i naturen. Till och med groddjur kan hitta till en murarbalja om förutsättningarna runt omkring är rätt. Eftersom groddjur äter mördarsniglar så borde alla kolonister älska just groddjur.

Det är såklart inte bara små kryp som uppskattar en damm, det finns massor av vackra vattenväxter att plantera, till och med sorter av näckrosor som kan överleva i en murarbalja.

Workshop i samarbete med Rikare Trädgård

På biologiska mångfaldens dag den 22 maj kommer medlemmarna på Pungpinans odlingslotter att få lära sig allt det här. Hur skapar man rätt förutsättningar för insekter och groddjur att hitta till en balja och använda baljan som sitt hem och fortplantningsplats på denna jord. För gör vi rätt blir det ett alldeles nytt mikrohabitat i balans.

Workshopen görs i samarbete med Rikare Trädgård och kommer att ledas av Vide Ohlin som arbetar med Grodkollen och är naturvårdsbiolog. Vi kommer också att få lära oss en del om vilka groddjur som finns i vår närhet och vilken fauna vi har runt oss.

Den 22 maj, på Biologiska mångfaldens dag, arrangerar Pungpinans odlingslotter i södra Stockholm en workshop i att skapa ett vattenhabitat. Vill din förening också lära mer om att skapa minidammar på 100 kvm stora odlingslotter?