Har du fått fröpåsar från Kina som du inte beställt?

Under sommaren har det rapporterats om tusentals fritidsodlare i USA och delar av Europa som fått fröpåsar med posten som de inte beställt. Det rör sig troligen om en sorts marknadsföringsbedrägeri där företaget skickar ut en billig vara för att därefter kunna rapportera in fler kunder än de egentligen har. Enligt undersökningar i USA är det frön från vanliga växter som kål, lavendel och mynta. Fröpåsarna har inte innehållit något som är farligt. Men rekommendationen om man fått hem fröpåsar är att inte så fröna bland annat eftersom de inte är kontrollerade för sjukdomar.

Jordbruksverket och EU-kommissionen är nu intresserade av att veta om det förekommit även i Sverige. Kontakta därför FOR om du varit utsatt för detta:  ulf.nilsson@for.se så ser FOR till att sammanställa informationen till Jordbruksverket.