Vem äter på min Buddleja?

FRÅGA: Plötsligt har min buddleja fått en massa fula blad och ser inte alls så fin ut som den brukar, men jag ser inga skadedjur. Vad kan ha hänt?

SVAR: Troligen är det tvestjärtar som varit i farten. Vissa år förekommer de rikligt och buddleja verkar vara en favorit. Eftersom tvestjärtarna gömmer sig under dagen i mörka skrymslen så är det inte så underligt att du inte sett dem. Ett sätt att begränsa dem är att sätta upp lämpliga bon till dem, i form av upp­ och nedvända krukor med halm i, wellpapprullar eller annat, som sedan vittjas under dagen, och tvestjärtarna kan oskadliggöras. Men tvestjärtar gör även stor nytta i våra trädgårdar och samma typ av bon använder man för att gynna dem när man vill ha deras hjälp med att äta skadedjur som t ex bladlöss och bladloppor i fruktodlingar. Din buddleja klarar sig och kommer att blomma trots denna tvestjärtbladskada.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 3 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar