Undvika rotskott på havtorn

Fråga: En odlar i vår koloniförening har för länge sedan planterat två havtorn som nu är ca 3 m höga och väldigt kraftiga. De skuggar grannlotten. Nu har odlaren slutat och vi vill ta ner havtornen på något sätt men är rädda för rotskott, om vi beskär för kraftigt. Är det möjligt att kapa och sedan gräva upp rötterna? Om vi beskär behöver vi göra det rejält eftersom vi enligt reglerna inte får skugga varandras lotter.

Svar: Ja, risken är stor att det blir mycket rotskott vid kraftig beskärning. Så jag skulle råda er att, som ni säger, kapa ner dem och sedan gräva upp rötterna. Det kan vara ett ganska stort jobb. Men enda sättet att undvika rotskott. Det kräver också viss tillsyn de närmaste året för även om ni gräver upp rötterna så finns risken att man inte får med alla rötter. Enstaka rotskott kan ändå komma, de är då lättare att gräva upp.

Synd att behöva ta bort välvuxna havtorn men som ni märkt så blir de stora med tiden och de får ju inte ställa till bekymmer för grannarna. Ni har inte någon allmänning där ni skulle kunna plantera om den kapade roten? 

Solveig Sidblad, FOR-rådgivare juni 2023

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar