Torra grenar och knoppar på rosor

Fråga:
Jag planterade rosen Hansestadt Rostock i kruka förra sommaren och den blommade säsongen ut. I år har den fått knoppar men de slutade utvecklas och ändarna på grenarna har börjat bli bruna och torra. Varför dör rosen och finns det något jag kan göra?

Svar:
Jag har sökt lite på din ros eftersom jag inte direkt kände igen sorten. Det är en floribundaros som ska klippas ner på våren (till 10-15 cm) för att skjuta nya skott som ska blomma i år.

Du skriver att du planerat i kruka. Har du skyddat (isolerat) krukan i vinter. Annars kan det vara en orsak till att den inte utvecklas, alltså att roten har frusit. Då finns tillräckligt med energi i grenen för att knopparna ska börja växa men inte utvecklas. Det kan också vara vinterskador p g a den mycket varierande väderleken i mars med varma, soliga dagar och kalla nätter. Grenarna värms upp och vaknar till liv men sen fryser de på natten, cellerna sprängs och grenen kan torkar in.

Men det behöver inte vara kört. Testa att skrapa försiktigt med nageln på barken. Är det friskt grönt under barken finns det liv i grenen och detr tyder på att roten också klarat sig. Då kan du klippa ner grenarna till frisk bark och hoppas på att den bryter nya skott från roten. Om rosen fortfarande står i kruka skulle jag rekommendera dig att till nästa vinter isolera krukan ordentligt eller gräva ner din i trädgården om du har möjlighet.

Solveig Sidblad hortonom juni 12022

Intorkade grenar på ros Foto: Maria Brandemark

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar