Bly i vattenspridare av mässing

Fråga:
Jag undrar om det är ok att använda vattenspridare med mässingsmunstycke( Gardena sprinkler), för bevattning av grönsaksland med tanke på att mässing innehåller bly, eller är det försumbart?

Svar:
Ja jag skulle säga att det är helt försumbart. De mycket, mycket små mängder som eventuellt kan läcka från munstycket (vilket moderna munstycken är behandlade för att minimera) sprids dessutom på en stor yta och risken att de tas upp av växterna är minimal. Då är till och med risken större att själv få i sig bly genom vanliga dricksvattenkranar även om den är försumbar. Men sen är det ju alltid en god vana att skölja bladgrönsaker före användning för även andra föroreningar (från luften)kan ju hamna på bladen.

Solveig Sidblad, hortonom juni 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar