Torra blomknoppar på rhododendron

Fråga: Jag har ärvt ett problem med en av mina rhododendron, den står intill huset med kvälls sol. Den har växt till sig på 4 år och den har fått rhododendron gödsel MEN den har endast blommat ut 10 ggr. Knoppar blir det och många varje vår och höst ,men knopparna blir bruna och där stannar det, först trodde jag att dom var helt uttorkade men idag upptäckte jag att när jag tryckte på två av dem så var dom fyllda med vatten. Jag fick förslaget att den kan ha fått svamp, om den nu har fått det hur botar jag den? Jag vill ju ha kvar den.

Svar: Vet du vilken sort av rododendron du har? Det finns en sort som heter Cunninghams White som är extra känslig för vinterskador/frostskador i knoppen just för att den blommar så tidigt. Men även andra sorter kan vara känsliga när det är ett sådant växlande vinterväder som vi haft de senaste åren. Särskilt när det växlar mellan varma och kalla perioder i slutet av vintern. Jag har konsulterat lite olika experter och det troligaste är just vinterskador. Vinterskador kan också vara torkskador pga dålig vattning eller frusen mark som hindrar rhododendron att ta upp vatten.

Men det finns också en skadegörare som ger liknande symtom. Det är rhododendronhopparen, en strit som suger på unga skott och blad och sprider en svampsjukdom som sen dödar blomknopparna. Striten är ännu inte så vanlig men har börjat sprida sig i landet under senare år. Knopparna blir mer gråsvarta än bruna av svampangreppet jämfört med frostskador. Om du hittar hoppande insekter, gråvita med ett rött V-format band på ryggen, under bladen så kan dessa bekämpas med insektssåpa eller pyretrumpreparat helst på kvällen när insekterna är mer stillasittande.

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 4 2008

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar