Svarta prickar på äpplena

Fråga: Mina äpplen får svarta prickar och en del av prickarna spricker upp. Vad är det och vad kan jag göra åt det?

Svar: Prickarna är angrepp av skorv, och skorv är en svampsjukdom. Den har en ettårig livscykel. Svampen övervintrar på de nedfallna bladen på hösten. Där bildas sporhus som fuktiga, ljumma vårdagar spricker upp, och så flyger sporerna upp i träden och sätter sig på knopparna. Sedan drabbas bladen, och så småningom också frukterna. Speciellt skorvkänsliga sorter är till exempel t.ex. Lobo, Signe Tillisch och Alice.

Vad kan man då göra i sin trädgård för att hålla nere skorvangreppen så mycket som möjligt? Jo, kratta bort nedfallna löv! Kratta ihop löven på hösten, men du behöver inte köra bort dem eller bränna dem, gräv bara ned dem i komposten. De får inte ligga överst och släppa ut sporer. Som alternativ kan man också ta fram gräsklipparen och köra över de hopkrattade höstlöven och finfördela dem så att maskarna snabbt och lätt kan dra ned bitarna i jorden.

Gör sedan också en ordentlig vårkrattning så tidigt som möjligt och avlägsna på samma sätt de svartblanka löven som tinar fram under snön. Är man noga med städningen under träden så minskar skorvangreppen betydligt.

Christer Sandberg, Sveriges Pomologiska Sällskapet, 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar