Skogsklematis “Summer Snow”

Fråga:
Jag planterade en skogsklematis ‘Summer Snow’ (‘Paul Farges’) för 3 år sen mot ett äppelträd i en rejäl grop med “fötterna” i skuggan och rosjord, mot trädets södra sida. De 2 första åren har den inte blommat alls. Tredje året på hösten, grävde jag ner ca 2-3dl benmjöl och ett under hände, den började knoppas på våren..! Några blomklasar här och där, kanske behövde den några år på sig?

Men blommorna var små och obetydliga, inte mer än 1,5 – 2cm, inte alls som jag sett på andra ställen. Så blev det även i år, några fler blomklasar dock. Jag också läst att blommorna blir upp till fyra centimeter stora. Hur kommer det sig, att hos mig kommer inte blommorna upp till den storleken? Kan det vara trädet som stör växtens utveckling?

Svaer:
Det verkar som att det figurerar flera olika varianter av skogsklematis (Clematis vitalba) “Summer Snow” i handeln. För söker man på den så hittar man både de med större blommor och de småblommiga. Eller så har rena fröplantor av arten Clematis vitalba sålts som Summer Snow. Min egen Summer Snow ser ut som på dina bilder. Den börjar blomma nu. Men det tog nog något år innan den också började blomma rikligt.
Har du möjlighet så tycker jag du ska kontakta butiken där du köpte plantan (även om det är något år sen) ta med blommor och höra vad de säger.

Solveig Sidblad, hortonom augusti 2022

Skogsklematis “Summer Snow”? Foto: Maria Lunell

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar