Skillnad på färdig häck och solitärbuske

Fråga: Jag ska beställa liguster till en häck på 15 meter till en villaträdgård. Funderar på klump, kruka eller färdig häck. Tänkte att kruka i stl 175 cm skulle bli en bra hög och tät häck mot grannen men då sa en trädgårdsmästare jag pratade med att man måste klippa ner plantan till 30 cm för att den ska bli tät. Men då är det väl ingen vits med att köpa höga plantor av liguster? Ska jag köpa en färdig häck eller måste den också klippas ner? Eller bör jag välja en annan sort?

Svar: Det trädgårdsmästaren säger stämmer i princip. Köper man en liguster odlad i kruka eller odlad på friland och sedan uppgrävd med klump är tanken att man vill köpa ett större exemplar för att snabbare få en färdig planta att sätta in i en plantering. Den typen av liguster har långa vecka grenar som kan lägga sig ner vid kraftiga regn eller när det snöar. För att de plantorna ska kunna stå raka i en häck måste man klippa tillbaka dem till cirka 30-50 cm höjds höjd över marken. Och sedan släppa upp dem cirka 20 cm mellan varje klippning. Köper man färdighäck är plantan klippt varje år och därför är den mycket stadigare. Den typen av planta behöver inte klippas tillbaka utan kan få växa vidare till önskad höjd och bredd. Det är därför som en färdighäck planta är nästa tre gånger så dyr som en vanlig planta. Om växten inte är så viktig utan det är höjden som är det viktiga är det billigare att köpa avenbok eller bok i kruka på önskad höjd. Dessa växter behöver inte klippas tillbaka, utan det räcker att bilda upp dem mot en bambukäpp. Det gör man för att de inte ska blåsa omkull innan de har rotat sig ordentligt. 

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2021, https://svensktradgard.se/

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar