Problem med stockrosorna

Fråga: Det verkar bli samma visa i år som i fjol. Det börjar med hål i bladverket, antingen var som helst eller i kanterna. Hålen växer. Senare blir det bruna prickar på undersidan (galler)?

Är det en eller flera skadegörare i farten? Är det både insekter och svampar?

 

Svar: Det är två olika skadegörare i farten. Den som äter hål i bladen är säkert kattostmätaren en fjärilslarv som lever på malva och stockros. Den kan bekämpas med det biologiska medlet Turex Larvskydd som bl a kan beställas på nätet på www.nyttdjur.se. (Men även sniglar kan äta hål i bladen. Är det oregelbundna hål och slemspår på bladen så är det troligt) De bruna prickarna är stockrosrost, en svampsjukdom som är ganska svårbekämpad, men ett råd är att nu klippa ner den första bladrosetten som kommit eftersom svampen övervintrar i plantan. På det sätt får man bort den första smittan och kan åtminstone försena angreppet betydligt.

Solveig Sidblad, koloniträdgården nr 1 2011

Foto: Niklas Lindberg

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar