Odling av sparris i norr

Fråga:
Sådde förra året från frön sparris och övervintrade dem i krukor över vintern. Hur gör jag i år, år 2, ska jag övervintra dem 1 år till i kruka eller kan jag plantera dem på den tilltänkta platsen? Tänkte plantera dem i pallkragar. Tipsa gärna om jordmån, gödsel skötselråd etc.

Svar:
Du kan gärna sätta ut dem på den tilltänkta platsen så får de börja acklimatisera sig på plats innan de blivit alltför stora. Sparris trivs i lucker jord, gärna lite sandblandad. Gödsla gärna med kogödsel eller hönsgödsel på våren efter skörd. (helst före midsommar). Man kan också lägga på lite gräsklipp, dels för gödslingseffekten, men också för att behålla fukten. Var uppmärksam på att när man odlar i pallkragar så torkar jorden ut lite snabbare än om växten odlas direkt i mark.

Skörda försiktigt de första åren så att plantorna kan växa till sig. Öka “uttaget” succesivt under de första 2-3 åren. Låt övriga skott växa fritt. De vissnar sen ner till vintern. Du kan vänta med att klippa ner dem och rensa bort blasten till våren. Om den får stå kvar så ger de ett visst skydd och gör att snön ligger kvar bättre och isolerar. Eftersom du bor i Jämtland så tänker jag att ni får bra med snö. Skotta gärna upp snö mot pallkragarnas väggar så isolerar det bra mot kylan för plantorna.

Ann-Kristin Isaksson, trädgårdsrådgivare FOR augusti 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar