Näring till potatis

Fråga:
Jag har hört att potatis behöver ytterst lite näring men vad är det för slags näring den behöver? Mina blad gulnar och ibland får de en liten fläck vid bladen. Har läst att det kan bero på näringsbrist och jag misstänker att det ibland kan förväxlas med bladmögel.

Hur mycket/lite, och vilken typ av gödning är bra för att bladen ska hålla sig fina.

Svar:
Alla växter behöver näring och potatis är inget undantag. Det man brukar säga är att man inte ska ge för mycket kväve till potatis för då växer bara blasten. Men det är en sanning med modifikation för man måste ha god blast-tillväxt för att få mycket knölar. Potatis vill också ha kaliumrik gödsel. Att grundgödsla jorden före sättning med ett par kilo kogödsel per kvm är en lämplig giva.

Om plantorna ser bleka ut nu kan du täcka jorden med gräsklipp och på så vis tillföra extra näring. I handeln finns också flera specialgödselmedel för potatis men mig veterligt endast som konstgödsel.
Som du nämner kan ju gulnade blad med fläckar också bero på bladmögel och då gäller det att snabbt klippa ner blasten innan smittan sprider sig till knölarna. Googla på potatisbladmögel så ser du hur de fläckarna ser ut.

Solveig Sidblad, hortonom juli 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar