När ska avenboken toppas?

FRÅGA: Avenbokshäcken som jag planterade för något år sedan ser fin ut men vissa plantor har stuckit iväg på höjden. När ska jag toppa dem?

SVAR: Det är ganska vanligt att avenboksplantor utvecklas olika, det kan bero på ojämna mark- och näringsförhållanden, men även plantkvaliteten kan variera. När det gäller riktigt svaga plantor brukar det vara lika bra att byta ut dem så snart som möjligt, om man vet att plantorna för övrigt har likvärdiga förhållanden. Normala ojämnheter jämnar ut sig med tiden i en klippt häck, men det är viktigt att stödja toppskotten så de växer rakt upp för bra utveckling och tillväxt av plantorna. Plantorna toppar du först när de nått den höjd som du slutligen vill hålla häcken på.
Rör därför inte topparna om du vill ha häcken högre än vad de högsta plantorna är i nuläget. Däremot är det bra att beskära in sidorna tidigare för att häcken ska bli tät. Gör det årligen och låt häcken få en något bredare bas så ljuset når hela häcksidan. Avenbokshäcken bör klippas regelbundet för att hålla formen annars kan den lätt bre ut sig för mycket. Avenbok är ett träd som naturligt blir stort. Eftersom avenbok blöder rekommenderas beskärning generellt under JAS-perioden, i juli–augusti–september.

Ann-Catrin Thor, Hemträdgården nr 2 2015

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar